Of je nu een iPad of een Android-tablet gebruikt, de juiste app voor je bladmuziek kan het verschil maken tussen een soepele of een frustrerende repetitie. In tegenstelling tot pdf-bestanden zijn ze niet alleen toegankelijk en gebruiksvriendelijk, ze bieden ook allerlei handige functies die je kunnen helpen. Dat laatste kan je lezen in een andere blog, want, nog belangrijker: welke app moet je eigenlijk kiezen?
In plaats van zware mappen met papieren partituren mee te sleuren, biedt een iPad de mogelijkheid om duizenden stukken muziek op één enkel apparaat op te slaan. Dit maakt het zoeken, organiseren en delen van muziek stukken eenvoudiger en sneller. Bovendien bevatten veel van deze apps functies zoals metronomen, stemapparaten, en annotatietools die onmisbaar zijn tijdens repetities of optredens.
forScore
Bij het kiezen van een app moet de focus niet alleen liggen op wat ze kunnen, maar ook op hoe makkelijk ze te gebruiken zijn. Een app die krachtig maar onbegrijpelijk is, kan net zo beperkend zijn als een eenvoudige app die niet veel meer doet dan een pdf-lezer. Gebruiksvriendelijkheid is dus belangrijk.
Voor die reden is forScore een populaire keuze onder muzikanten, en ook onze persoonlijke aanrader. Maar deze app is niet alleen populair doordat zelfs de minst technisch onderlegde muzikant het gebruik gemakkelijk onder de knie kan krijgen, ook vanwege het vermogen om veel partituren te beheren. Of je nu duizenden hebt of slechts een handvol, je merkt het niet in de prestaties en snelheid van de app. De partituren zijn overzichtelijk georganiseerd, ze zijn snel te vinden met de zoekfunctie en je kan ze in een aparte lijst zetten voor een optreden.
forScore ondersteunt ook bladeren door middel van externe voetpedalen. Hiermee kan je door muziek bladeren zonder je handen van je instrument te halen – hartstikke handig tijdens optredens.
Newzik
Naast forScore is een andere sterke kandidaat Newzik, die zich specifiek richt op het samenbrengen van muzikanten. Deze app is ideaal voor orkesten, bands en andere muziekgroepen, dankzij de mogelijkheid om partituren real-time te delen en samen te bewerken. Je kunt het vergelijken met het gezamenlijk bewerken van documenten via Microsoft 365 of Google Documenten, maar dan volledig toegespitst op de behoeften van muzikanten.
MobileSheets
Voor Android-gebruikers is MobileSheets de topkeuze. Net zoals bij forScore, biedt ook MobileSheets ondersteuning voor externe voetpedalen. Daarnaast kan je je partituren heel gemakkelijk synchroniseren en back-uppen via OneDrive of Google Drive.
Conclusie
In het kort raden we deze apps aan voor muzikanten: forScore, Newzik en MobileSheets. ForScore blinkt uit in gebruiksgemak en organisatie. Het biedt functies zoals het ondersteunen van voetpedalen, wat enorm handig is tijdens optredens. Newzik, daarentegen, is ideaal voor muziekgroepen door de mogelijkheid je muziekstukken te delen en samen te bewerken. Voor Android-gebruikers is MobileSheets een sterke kandidaat, met voordelen zoals gemakkelijke synchronisatie en back-ups.